LELA - Да научим източно-европейските езици

Улесняване приложението на езиците от страните в Централна и Източна Eвропа

Програма "Сократ", дейност "Лингва 1 -
Подпомагане на езиковото обучение"

септември 2002-април 2006

Kоординатор: AUEF Lorraine, Франция
Партньори от Франция, Италия, Португалия, Унгария. Румъния, България и Словакия.

В процеса на интеграция на страните от Централна и Източна Европа към Европейския Съюз известна част от тях могат да бъдат присъединени към настоящите образователни и тренинг програми, като по този начин се засилва обмяната на опит между страните и се (пре)създава балансиран поток между Западна и Източна Европа.

Новата ситуация създава нови предизвикателства пред страните-кандидатки. Те се проявяват особено при нуждата от мобилност при бързото обучение в един аспект на езика на съответната страна (ежедневния език, технически език в специфична област или по специализирана тематика напр.). Това обучение трябва да даде моментален резултат.
Сайтът по проекта е средство за намиране и класифициране на съществуващите езикови ресурси. Сайтът ще има три основни сектора:
  • Предлагано обучение от университети, държавни или частни организации и асоциации по езиците на десетте страни от Централна и Източна Европа във Франция, Италия и Португалия.
  • Предлаганото обучение във всяка съответна страна по унгарски, румънски, български и словашки като чужди езици.
  • Допълващи/поддържащи дейности и материали по гореспоменатите характеристики.

Предлаганите видове езиково обучение, курсове, материали и др. можете да разгледате на www.lela-socrates.org